Hoe kiest u een gordijn?

gordijnEen lang gordijn, gemonteerd op een metalen rail, zal van de vloer vallen. Als de roede boven het raam is gemonteerd en het raamkozijn in de railing is ingebouwd, wordt het gordijn op zijn plaats gehouden door de metalen beugels, en gedeeltelijk om het houten raamkozijn gedrapeerd. Als een handgemaakte of limburgse gordijnroedeisnershutters. Wat is belangrijker, gemakkelijke installatie of duurzame railing, of beide? Bij een duurzame railing kunnen de hoeken van de boven- en onderkant van de railing niet in de muur wegzakken, zodat vroeg of laat luifels en haken nodig zijn om de railing op zijn plaats te houden. Bij gebruik van een houten rail is het gebruik van haken belangrijker.

Wat zijn dunne gordijnen? Dunne gordijnen kunnen meestal worden bevestigd door middel van een band aan de bovenrand van de gordijnstof, of door middel van haken. Dergelijke gordijnen worden met een aanzienlijke kracht opgehangen, maar worden aan de bovenzijde niet rigoureus ondersteund. Wanneer het gordijn wordt opgetrokken, valt de stof en wordt deze omhoog gehouden door de metalen beugels. Wanneer de gordijnen worden geopend, valt de stof weer naar beneden op de metalen beugels. Als een stuk stof buiten deze beugels blijft hangen of als de gordijnen wijd worden geopend en vervolgens aan de zijkanten van de opening worden opgehangen, wordt de stof omhooggehouden door de metalen band of door de “T”-band die stevig om de bovenrand van de lade past. Voor dunne en lichte gordijnen zijn aangepaste riemen verkrijgbaar om ze volledig te ondersteunen.

Een middelgroot gordijn kan worden ondersteund door het plooitype, lange houten of plastic strips (pennen) die aan de zijkanten van de bovenkant van het gordijnframe zijn bevestigd, maar niet aan de bovenhoeken. Een dergelijk gordijn wordt niet op zijn plaats gehouden door een stijve rail, maar door touwen met een extra dunne tape. Bij dit type wordt het gordijn tot bovenaan in de bovenhoek van het raam opgetrokken, en wordt de ballroupe aan de voet van het raam naar beneden geschoven, vervolgens opgetrokken en vastgenaaid tussen gordijn en bovenzijde van de ballroupe, om te voorkomen dat het gordijn over de lengte van het gordijn wegglijdt nadat de bovenzijde is opgetrokken. Een andere vorm van gordijnroede, met een uiteinde met kwastjes, wordt gebruikt bovenop krukjes. Zie het hoofdstuk “Csitret Euros” voor verdere illustraties.

Gordijnrails zijn hoofdzakelijk decoratief en worden gemaakt om aan verschillende breedten van ramen te passen. Gewoonlijk kunnen zij zo worden aangepast dat zij voor de meeste raamafmetingen passen. De meest gebruikelijke verhoging voor een gordijn van gemiddelde grootte is 60 cm breed en 220 cm lang – deze is bedoeld voor kleinere ramen en zou passen voor de meeste standaardbreedtes zoals de meeste middelgrote of grote ramen. Voor samengestelde deuren of schuifpanelen is een dergelijke vorm van ophoging niet beschikbaar. Het doel van de ophanging is het onderste deel van het raam te verbergen, evenals het bovenste deel van het Beste gordijnrails. Wanneer de bovenkant open wordt gelaten, wordt deze zichtbaar. In de meeste gevallen eindigt het gordijn net boven de vensterbank, maar soms eindigt het ook onder de vensterbank. Het hangt ook af van de soort stof die gebruikt wordt.

Bepaalde soorten gordijnen vereisen speciale aandacht voor de rail en de beugels die worden gebruikt om de gordijnen op te trekken, om te voorkomen dat de stof gaat rafelen of beschadigd raakt. Hoewel de rail decoratief kan zijn, moet hij stevig genoeg zijn om dit doel te dienen. Voor opgetrokken gordijnen is het beter om een kant-en-klare rail te kopen of om hem zelf te maken. Zodra de gewenste lengte is bereikt, moet het gordijn op zijn plaats worden gehouden voordat de installatie wordt voltooid.